Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri
CEZA İNFAZ VE GÜVENLİK HİZMETLERİ |
TYT |
Programın Amacı
İnfaz ve koruma memurları, ceza infaz kurumları ve çocuk eğitim evlerinde (çocuk ıslahevi) barındırılan tutuklu ve hükümlülerin güvenlik, barınma, sağlık, eğitim gibi ihtiyaçlarını karşılayan, tutuklu ve hükümlülerin topluma kazandırılmasında rol oynayan, bununla birlikte denetimli serbestlik müdürlüklerinde hükümlülerin denetim ve izlenmesinde görev alan meslek elemanı yetiştirmekdir. Ceza infaz kurumlarında ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde istihdam edilecek ve ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücüne sahip bireyler yetiştirmek bu programın amacıdır.
Kayıt Kabul Şartları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.
Mezuniyet Koşulları
Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120’dir. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Mezunların İstihdam Alanı
Mezun Olanların İstihdam Alanları; Adalek Bakanlığı, Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğüne Bağlı Ceza infaz kurumlarında ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde “İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri” memuru olarak istihdam edilecektirler.
Program Yeterlilikleri
PY1:Genel Hukukun temel kavramlarını ve başlıca hukuk disiplinlerinin temel özelliklerini sıralar.
PY2:Ceza ve İnfaz Hukuku kavramlarını ve temel özelliklerini ve uygulamasında karşılaşılan sorunları sıralar.
PY3: Tutuklu ve Hükümlüler ile ilgili karşılaşılan temel sorunların bilgisine sahiptir.
PY4: Devlet memurlarının görev ve sorumlulukları, etik değerleri, UYAP sisteminin ceza ilişkin yazılımlarını, Suç ve suçluluğa ilişkin kriminolojik özellikleri, Ceza sistemindeki güvenlik unsurlarını bilir.
PY5: Adli hizmetler alanında ihtiyaçları karşılayıcı temel bilgileri kullanmalarını sağlayacak becerileri kazanır.
PY6: Ceza İnfaz kurumlarında UYAP sistemini kullanır.
PY7: Ceza İnfaz sistemiyle ilgili olarak temel infaz bilgilerinden hareketle açık olan infaz sorunlarını çözer.
PY8: Hükümlü ve tutukluları teslim alıp odalarına yerleştirir.
PY9: Genel idare uygulamaları ve infaz işlemlerine ilişkin ilgili defterli tutar ve iş yurtlarına ilişkin belge ve defterli düzenler.
PY10: Ceza İnfaz Hukuku alanına ilişkin temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PY11: Sorumluluğu altında çalışan ekip arkadaşlarının bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütür.
PY12: Ceza İnfaz sorunlarına ilişkin bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
PY13: Öğrenimini bir üst seviye olan hukuk lisans eğitim düzeyine ya da adalet yardımcı hizmetlerine yönlendirir.
PY14: Yaşam boyu öğrenme bilinci kazanır.
PY15: İnfaz ve Güvenlik hizmetlerini temel kavram ve sorunlarıyla ilgili sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini meslektaşlarına yazılı ve sözlü olarak aktarır.
PY16: İnfaz alanına ilişkin temel konularda düşüncelerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
PY17: Ceza ve İnfaz Hukuk alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PY18: Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde kullanarak alanındaki bilgiler izler ve meslektaşlarıyla iletişim kurar.
PY19: Demokrasi, laiklik, insan hakları, sosyal devlet ve hukukun üstünlüğü gibi anayasal değerde temel ilkelerin önemi ve vazgeçilmezliğinin bilincine vararak bu ilkeleri benimser.
PY20: Mesleğinin gerektirdiği dürüstlük, adalet ve etik anlayışı bilincine sahiptir.
PY21: Ceza ve İnfaz alanında sorunların çözümüne yönelik olarak sorumluluğu altında çalışanları yönetebilir.
PY22: Güvenlik hizmetleri alanı ile ilgili farklı disiplinler ile müşterek çalışabilir.
PY23: Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, meslek sağlığı ve güvenliği konuların da yeterli bilince sahiptir.
PY24: Yetişkin, genç ve çocuk hükümlü/tutukluların psikolojik yapısına uygun davranır.
BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ |
Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>
This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc